Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Автентична казанлъшка Пенерлия

Автентична казанлъшка Пенерлия

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Автентична казанлъшка Пенерлия
Снимка: Мария Симова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Автентична казанлъшка Пенерлия - за ценителите на вкусното и родното"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (може и вода, дори и газирана вода)
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 125 г разтопено (може и смес 50/50 с олио)
  • за плънката
  • яйца - 3 бр.
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете затопленото прясно мляко със захарта, натрошете маята и разбъркайте, докато се разтвори, оставете настрани за 10 минути да шупне.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Отделно, чукнете яйцата и прибавете киселото мляко и олиото, разбъркате. Сипете сместа в кладенчето при брашното и добавете шупналата мая.

В началото бъркайте с лъжица, докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.

Върху набрашнен плот, разточете правоъгълна кора с дебелина 0.5 см, намажете я обилно с разтопено масло. Разпределете равномерно предварително приготвената плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене.

Навийте кората на руло, и нарежете рулото на парчета с ширина 4 см.

Намажете с малко от мазнината тава с диаметър 28 см, всяко нарязано парче, потапяте в брашно (да се запечата) от едната страна и ги редите в тавата на разстояние едно от друго (те се надуват, като втасат).

Оставете традиционния тутманик, така оформената Пенерлия да втаса за един час. Разпределете отгоре останалото масло, равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30-35 минути, до златисто кафяв цвят.

Извадете готовата казанлъшка Пеперлия от фурната и поръсете с малко студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете така, да се задуши за 10 минути преди сервиране.

Страхотна автентична рецепта за тутманик!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Лесно, бързо, вкусно! Само дето ми излезна малко тестото, може би на двойна смес ще е супер.
24.07.2022 20:05