Начин на приготвяне
Рецептата за Бамнянка е традиционна от Пловдивското село Труд, където на бамята казват бамня, т.е добавят едно Н и оттам името на гозбата - Бамнянка.
1. Бамята се измива в студена вода, а след това се почиства, като се отрязват капачетата ѝ. Накисва се в студена вода с малко сол за 10 минути, а след това се измива на течаща студена вода, за да се отстрани слузта. Накисването може да се повтори. След това по-едрата бамя се разрязва на две или три.
2. Лукът се нарязва на ситно и заедно с нарязаните люти чушки (ако ползвате) се задушава в мазнина.
3. Когато лукът омекне се добавят почистените и нарязани не много ситно гъби. Задушаването продължава. Може да се добави масло по-желание, което се съчетава много добре с гъбите. Слагат се част от подправките - мащерка и чубрица.
4, Когато гъбите започнат да омекват, се добавя бамята, дръжките на магданоза, нарязани ситно и солта. Задушава се под капак за кратко и се добавят скилидките чесън, като по-големите са разполовени.
5. След 5 минути се добавят 2 настъргани домата и ориза. По желание може да добавите малко пушен червен пипер (половин с.л.), за да придадете селския аромат на огнище. Сваля се от огъня и се добавят 2 чаени чаши (около 400 мл) студена вода. Разбърква се добре и се опитва течността на сол. Добавя се остатъкът от мащерката и чубрицата.
6. Йена глас или гювеч се намазняват и се подреждат картофите за основа - нарязани са на шайби с дебелина до 5 мм. Стените на съда също се покриват с картофи. Изсипва се сместа с бамята и гъбите. Отгоре се подреждат нарязаните на филийки други 2 домата. Доматите се поливат с олио.
7. Съдът се вкарва в студена фурна, включва се на 170 градуса и се пече до готовност (около час).
По желание може да се направи заливка, подобна на мусака - кофичка кисело мляко се разбива със щипка сода, щипка сол, черен пипер, 1 с.л. брашно и 2 яйца. Десетина минути преди да извадим гозбата, заливаме със заливката и печем, докато порозовее.
Готовата гозба с бамя изваждаме от фурната и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Поднасяме със саламура от чесън и оцет.