Начин на приготвяне
Разбийте белтъците със захарта за кекса на пухкав крем. Без да спирате разбиването, наливайте на тънка струйка олиото, след това млякото.
Пресейте на части към сместа брашното с бакпулвера и ванилията и бъркайте с плавни движения на шпатула до цялостно усвояване.
Накрая сложете лимоновия сок, а по желание и малко лимонова кора за аромат.
Сипете в намазнена и набрашнена тавичка с приблизителен диаметър 20-22 см.
Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 18 минути или до суха клечка. Когато е готов, обърнете го да изстине върху решетка, а после отново върнете в тавичката и надупчете с метално шишче.
Сложете на котлона при слаб огън маслото, млякото, шоколада и рома. Бъркайте, докато се разтопят маслото и шоколадът и после залейте кекса с тази смес.
Това количество е умерено, за лека сочност. Ако искате по-мокър кекс, може да добавите още мляко.
Оставете да си поема около час-два.
Заемете се с крема, като загреете сметаната със захарта и малко от млякото. В останалото сипете брашното и разбийте с телена бъркалка, за да няма бучки.
Налейте млякото с брашното при сметаната, когато тя започне да завира, а захарта вече се е разтопила.
Огънят да е умерен, за да не загаря по дъното.
Сложите ванилията и бъркайте около 7 минути до сгъстяване.
Залейте мокрия кекс с млечния крем и оставете да стегне.
По този начин имате невероятно вкусен десерт 3 в 1- кекс, сладкиш, дори торта ако украсите по подобаващ начин или полеете с глазура.
Семпла, но много вкусна идея.
Да ви е сладко.