Питки-джоб

Питки-джоб
Снимка: Цвети Хаджипеткова
2 / 4
02/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
9
"Закуска за шампиони - питки-джоб с плънка по ваше желание и вкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • мая - 21 г жива или 7 г суха
  • кисело мляко - 125 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • олио - 100 г за намазване при оформянето
  • жълтъци - 1 бр. за намазване отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Около 500 г от брашното се слага в голяма купа и в средата му се прави кладенче. Другите 100 г брашно се оставят за доомесване на тестото.

Киселото мляко се смесва със содата и се оставя 5 мин. да шупне. В топлото прясно мляко се разтваря маята.

След това шупналото кисело мляко и прясното мляко с маята се изсипват в кладенчето на брашното.

Прибавят се също белтъкът, олиото, солта и захарта. Замесва се тесто и когато поеме всичкото брашно се изважда от купата и се доомесва на плота с останалите 100 г брашно.

Така замесеното тесто се оставя да втасва 30 минути. След това се премесва отново и се разделя на 9 еднакви топки.

Всяка топка се разточва на кръг с дебелина 1/2 см, намазва се с олио, сгъва се на две, пак се намазва с олио и се сгъва на четири.

Малките питки се слагат в тавата върху хартия за печене, намазват се отгоре с олио и се оставят да втасат 30 минути.

След като втасат се намазват със жълтъка и се слагат да се пекат в предварително загрята на максимум фурна, която веднага се намалява на 160-170 градуса. Пекат се около 15-20 минути или до готовност.

Проверяват се с клечка - ако клечката е суха, значи са готови.

Готовите питки-джобове се пълнят с продукти по желание и се пекат в тост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: