Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Леща с тиквички на фурна

Леща с тиквички на фурна

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7384k1k3k10
Леща с тиквички на фурна
Снимка: Рая Андонова
1 / 4
07/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Дойде време и на вкусната леща с тиквички"

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • пиперки - 1 бр.
  • гъби - 5 - 6 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • домати - 1 бр., по - малък
  • соеви хапки - 1 шепа
  • червен пипер
  • черен пипер
  • розмарин
  • джоджен
  • чубрица
  • кимион
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се накисва от предната вечер.

Лукът и морковът се нарязват на малки кубчета.

Гъбите и обелените тиквички се нарязват на по-едри кубчета.

Соевите хапки се заливат с 1 ч.ч. гореща вода и се оставят да се надуят.

В сгорещено олио се запържват зеленчуците. Прибавя се сол, разбърква се и се захлупва за 1-2 минути.

След това се маха капакът и се слагат и останалите подправки заедно с лещата. Разбърква се и след още 1-2 минути се сваля от котлона. Изсипва се в тавата и отгоре се поставят парченцата на едро нарязан домат.

Налива се около 1/2 - 1 чаша вода. По желание се поръсва с магданоз. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята на 190 - 200 градуса фурна.

Когато всичко е добре сварено, се маха фолиото и тавата с лещата на фурна се оставя във фурната още около 5 минути, за да се изпари водата и да се запече отгоре.

* Друга постна/вегетарианска опция би била да се ползва пушено или мариновано и пържено тофу.

Добър апетит с тази леща с тиквички на фурна.

А за непостен вариант може соевите хапки да се заменят с хапки месо, запържени с подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: