Вит тутманик със заливка

06/10/2020
"Не се чудете защо вития тутманик има заливка, ами я направете, защото с нея той е още по-вкусен и мекичък"
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 467
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода. Покриват се и се оставят за 10 минути.

2. Брашното се пресява със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипва олиото, киселото мляко на стайна температура и едното яйце плюс белтъка на второто.

3. Омесва се гладко и еластично тесто, като се поръсва брашно, колкото е необходимо, докато спре да лепне по пръстите и плота. Не се прекалява с брашното, за да не става тестото твърдо.

4. Оставя се да втаса в намазнена купа, покрита с влажна чиста кърпа, около 1 час.

5. Бухналото тесто се премесва за минута и де оставя да почине 5 -10 минути, за да се отпусне. Разделя се на 5-6 равни части. Всяка от тях се разточва на тънка кора, маже се обилно с мас и върху нея се разпределя натрошено сирене. Ако нямате овче, разбира се може и краве.

6. Корите се навиват, по желание се усукват и се завиват под форма на охлюв в намазнена или покрита с хартия за печене тава. При мен диаметърът на тавата е 28 см.

7. Оформеният вит тутманик се оставя да втаса отново за около час или докато бухне.

8. От жълтъка, прясното мляко, щипка сол и малко олио се приготвя заливка. По желание може да се добави и втори жълтък към заливката. С нея първо се намазва тутманикът, за да сме сигурни, че навсякъде ще бъде покрит, после с остатъка се полива и разклаща внимателно, в никакъв случай рязко.

9. Фурната се включва да загреее до 180 градуса, а решетката се позиционира на едно ниво под средното.

През това време тутманикът ще си поеме от заливката.

10. Печете вития тутманик със заливка до златисто около 35 минути и се поднася все още леко топъл.

Добър апетит!

Механично метално сито за хубаво тесто
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
9.00 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар