Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Вит ароматен тутманик

Вит ароматен тутманик

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
851k162844
Вит ароматен тутманик
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3
14/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
27 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
62 мин.
Порции
10
"С какво ще си хапнете едно голямо парче от този пухкав вит тутманик?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 0.5 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • За плънката:
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 150 г настърган
  • краве масло - 50 г за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в дълбок съд. Прибавете сухата мая и размесете двете съставки.

Направете кладенче в средата и добавете топлото мляко, яйцата, захарта, солта, олиото и оцета.

Омесете меко нелепнещо тесто. Оформете го на топка, покрийте го със стреч фолио или топла чиста кърпа и го оставете на топло за един час или докато удвои обема си.

Подгответе си плънката.

Разбийте яйцето, добавете киселото мляко, натрошеното сирене и кашкавала. Разделете плънката на 3.

Втасалото тесто разделете на 3 части. Вземете едната част и я разтелете на правоъгълник, намажете я с масло, поръсете със сирене и кашкавал и завийте на руло.

Тавата за кекс, намажете с масло и потъсете с брашно.

Поставете рулото в средата на тавата и започнете да навивате около издигнатата част.

По същия начин направете и с другите две парчета тесто. Когато увиете и третото руло, покрийте тавата с кърпа и оставете за 15 минути.

Преди да пъхнете тавата във фурната, намажете тутманика с жълтъка, който отделихме по-рано от едното яйце.

Печете пухкавия тутманик в предварително загрята фурна на 180-190 °C за 30-35 минути.

Когато вашият вит ароматен тутманик е готов, извадете го от фурната, намажете го с масло и го покрийте с чиста кърпа, докато леко се охлади.

Консумира се както леко топъл, така и студен вит ароматен тутманик.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: