Начин на приготвяне
Пресейте брашното в дълбок съд. Прибавете сухата мая и размесете двете съставки.
Направете кладенче в средата и добавете топлото мляко, яйцата, захарта, солта, олиото и оцета.
Омесете меко нелепнещо тесто. Оформете го на топка, покрийте го със стреч фолио или топла чиста кърпа и го оставете на топло за един час или докато удвои обема си.
Подгответе си плънката.
Разбийте яйцето, добавете киселото мляко, натрошеното сирене и кашкавала. Разделете плънката на 3.
Втасалото тесто разделете на 3 части. Вземете едната част и я разтелете на правоъгълник, намажете я с масло, поръсете със сирене и кашкавал и завийте на руло.
Тавата за кекс, намажете с масло и потъсете с брашно.
Поставете рулото в средата на тавата и започнете да навивате около издигнатата част.
По същия начин направете и с другите две парчета тесто. Когато увиете и третото руло, покрийте тавата с кърпа и оставете за 15 минути.
Преди да пъхнете тавата във фурната, намажете тутманика с жълтъка, който отделихме по-рано от едното яйце.
Печете пухкавия тутманик в предварително загрята фурна на 180-190 °C за 30-35 минути.
Когато вашият вит ароматен тутманик е готов, извадете го от фурната, намажете го с масло и го покрийте с чиста кърпа, докато леко се охлади.
Консумира се както леко топъл, така и студен вит ароматен тутманик.
Да ви е сладко!