Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Вит ароматен тутманик

Вит ароматен тутманик

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Вит ароматен тутманик
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
27 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
62 мин.
Порции
10
"С какво ще си хапнете едно голямо парче от този пухкав вит тутманик?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 0.5 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • За плънката:
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 150 г настърган
  • краве масло - 50 г за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в дълбок съд. Прибавете сухата мая и размесете двете съставки.

Направете кладенче в средата и добавете топлото мляко, яйцата, захарта, солта, олиото и оцета.

Омесете меко нелепнещо тесто. Оформете го на топка, покрийте го със стреч фолио или топла чиста кърпа и го оставете на топло за един час или докато удвои обема си.

Подгответе си плънката.

Разбийте яйцето, добавете киселото мляко, натрошеното сирене и кашкавала. Разделете плънката на 3.

Втасалото тесто разделете на 3 части. Вземете едната част и я разтелете на правоъгълник, намажете я с масло, поръсете със сирене и кашкавал и завийте на руло.

Тавата за кекс, намажете с масло и потъсете с брашно.

Поставете рулото в средата на тавата и започнете да навивате около издигнатата част.

По същия начин направете и с другите две парчета тесто. Когато увиете и третото руло, покрийте тавата с кърпа и оставете за 15 минути.

Преди да пъхнете тавата във фурната, намажете тутманика с жълтъка, който отделихме по-рано от едното яйце.

Печете пухкавия тутманик в предварително загрята фурна на 180-190 °C за 30-35 минути.

Когато вашият вит ароматен тутманик е готов, извадете го от фурната, намажете го с масло и го покрийте с чиста кърпа, докато леко се охлади.

Консумира се както леко топъл, така и студен вит ароматен тутманик.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: