Начин на приготвяне
Направете първо крема, за да има време да изстине и се стегне.
Загрейте на умерен огън 500 мл от млякото, в което разтопете шоколада и захарта.
Разбийте жълтъците, към тях налейте останалото мляко и разтворете нишестето, така че да няма бучки.
Сипете сместа с жълтъците към шоколадовото мляко, добавете ванилията и бъркайте на слаб огън до сгъстяване на крема. Не става прекалено гъст, но след като изстине, стяга.
Сипете шоколадовия крем в купа и покрийте със стреч фолио или напълнете в пош, след като малко изстине.
За пареното тесто разтопете на умерен огън маслото в прясното мляко с щипката сол и захарта - 2 ч.л.
Сипете наведнъж брашното и бъркайте, докато започне да се отделя от дъното. Огънят може да намалите още, защото има риск да загори.
Дръпнете от котлона и оставете да изстине за 10 минути.
Включете фурната да загрява до 200 градуса.
Към попареното брашно добавяйте едно по едно яйцата, разбивайки с миксер. Докато не се усвои идеално едното, не чуквайте следващото. Трябва да получите гладка паста.
Напълнете тестото в пош с назъбен от едната страна накрайник и шприцовайте продълговати еклери в тава, покрита с хартия за печене. Оставяйте поне 4 см между тях, защото се надуват.
Печете 20 минути в предварително загрятата фурна и след това открехнете вратичката и ги оставете вътре за още 10 минути.
Извадете тавата и изчакайте еклерите да изстинат напълно, след това ги срежете напречно и в кухината напълнете с шоколадовия крем.
За украса разтопете черния шоколад с малко мляко, така че да се втечни.
Напръскайте с капки или ивици вкусните и нежни еклери с шоколадов пълнеж.
Да ви е сладко!