Начин на приготвяне
Разбъркайте маята с 50 мл топла вода и млако захар, след което оставете да шупне. Разбийте яйцата със захрата и ги сипете в средата на брашното заедно с щипка сол. Добавете маята, заквасената сметана и олиото.
Настържете лимоновата кора и замесете меко тесто. Оставете го на топло за около 50 минути, за да втаса. Разточете втасалото тесто на правоъгълник, който е с приблизителна дължина около 40 см.
Една трета от разточения правоъгълник се нарязва на осем части, които трябва да са равни. Всяка една част пък се нарязва на три равни ленти. Сплитат се по три ленти на хубави плитки.
В оставащата част от правоъгълното тесто се разпределя шоколада и се навива на руло. Прехвърлете питките върху рулото, а двата им края завържете като венец. Оставете да втаса още 20 минути.
Намажете венеца с разбит в малко олио жълтък. Поръсете със сусам и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 40 минути или докато се получи златиста коричка.
Коментари