Начин на приготвяне
Рецептата е от Пловдивското село Труд.
Може да промените пропорцията на зеленчуците по ваш вкус. Майка ми, например, я прави с 5 кг карфиол, 3 кг зелени домати и по 1 кг моркови и камби, но аз я предпочитам с повече зелени домати, както я правеше баба. Важно е общото количество зеленчуци да е 10 кг, защото маринатата е за това количество.
1. Зеленчуците се измиват и нарязват. Карфиолът се реже на розички. Доматите се режат на полумесеци. Морковите се режат на кръгчета с дебелина около 3 мм. Камбите се режат на полумесеци.
Чесънът се обелва и по-големите скилидки се режат на 2 илли 3 парченца. Джинджифилът се обелва и се реже както морковите на кръгчета, но по-тънки около 1 мм. Лютите чушки се режат на колелца.
Листата и дръжките на целината се режат не много ситно.
2. Всички зеленчуци се слагат в голям съд и се разбъркват.
3. В суха тенджера се слагат бахар, черен пипер и дафиновите листа. Тенджерата се поставя на котлона за да се стоплят подправките и по този начин да отделят по-добре етеричните си масла в марината и да я ароматизират.
4. След краткото затопляне на подправките се добавят олио, оцет, сол и захар/мед. Маринатата НЕ трябва да завира, но без затопляне няма да се разтворят захарта и солта, затова затопляме и бъркаме.
5. Зеленчуците се заливат с топлата марината и се разбъркват добре.
6. Всичко трябва да престои около 6 часа (в моя случай за нощта) като периодично се разбърква. Зеленчуците, особено доматите, пускат и своя сок и се получава много вкусно мариноване.
7. Пълнят се буркани със зеленчуците и накрая маринатата се разпределя по бурканите.
8. Бурканите могат да се съхраняват на тъмно и хладно, може в хладилник или пък да се стерилизират.
9. Ако бурканите ще се стерилизират те се варят точно за 5 минути, отмерено от момента на завиране на водата. После се изваждат и се завиват с одеяло, за да се охладят постепенно. Стерилизираната попска туршия може да издържи дълго, но ние бързо ѝ виждаме сметката.
От дадените количества зеленчуци се получават 15 -17 буркана тип Омния от 700 мл.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:
Тази туршия може да бъде и Попска салата. Тя е готова за консумиране буквално след началните 6 часа мариноване. Ако очаквате гости и искате да ги изненадате с една по-нетипична салата – пригответе ден предварително тази рецепта, като просто намалите количествата, например: 1 глава карфиол, 3-4 зелени домата, 2-3 моркова, 2-3 камби, малко чесън, джинджифил, целина, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Марината тогава ще бъде в съотношение 1 част олио и 3 части оцет, малко сол, малко мед, 1 люта чушка за огън. Уникално вкусна салата и туршия! А как добре върви с домашна ракия...
Сполай Ви!
Коментари