Попска туршия

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Попска туршия
Снимка: Иван Кацаров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
420 мин.
Порции
15
"Домашната попска туршия най-добре върви с домашна ракия - схващате ли намека"

Необходими Продукти

  • карфиол - 4 кг
  • зелени домати - 4 кг
  • червени камби - 1 кг
  • моркови - 1 кг
  • чесън - 2 глави
  • люти чушки - 5 броя (по желание)
  • джинджифил - 1 парче 5 см
  • целина - листа
  • За марината
  • винен оцет - 700 мл
  • олио - 300 мл
  • сол - 200 гр
  • мед - 400 г (или захар 600 г)
  • бахар - 1 пакетче (зърна)
  • черен пипер - 1 пакетче (зърна)
  • дафинов лист - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от Пловдивското село Труд.

Може да промените пропорцията на зеленчуците по ваш вкус. Майка ми, например, я прави с 5 кг карфиол, 3 кг зелени домати и по 1 кг моркови и камби, но аз я предпочитам с повече зелени домати, както я правеше баба. Важно е общото количество зеленчуци да е 10 кг, защото маринатата е за това количество.

1. Зеленчуците се измиват и нарязват. Карфиолът се реже на розички. Доматите се режат на полумесеци. Морковите се режат на кръгчета с дебелина около 3 мм. Камбите се режат на полумесеци.

Чесънът се обелва и по-големите скилидки се режат на 2 илли 3 парченца. Джинджифилът се обелва и се реже както морковите на кръгчета, но по-тънки около 1 мм. Лютите чушки се режат на колелца.

Листата и дръжките на целината се режат не много ситно.

2. Всички зеленчуци се слагат в голям съд и се разбъркват.

3. В суха тенджера се слагат бахар, черен пипер и дафиновите листа. Тенджерата се поставя на котлона за да се стоплят подправките и по този начин да отделят по-добре етеричните си масла в марината и да я ароматизират.

4. След краткото затопляне на подправките се добавят олио, оцет, сол и захар/мед. Маринатата НЕ трябва да завира, но без затопляне няма да се разтворят захарта и солта, затова затопляме и бъркаме.

5. Зеленчуците се заливат с топлата марината и се разбъркват добре.

6. Всичко трябва да престои около 6 часа (в моя случай за нощта) като периодично се разбърква. Зеленчуците, особено доматите, пускат и своя сок и се получава много вкусно мариноване.

7. Пълнят се буркани със зеленчуците и накрая маринатата се разпределя по бурканите.

8. Бурканите могат да се съхраняват на тъмно и хладно, може в хладилник или пък да се стерилизират.

9. Ако бурканите ще се стерилизират те се варят точно за 5 минути, отмерено от момента на завиране на водата. После се изваждат и се завиват с одеяло, за да се охладят постепенно. Стерилизираната попска туршия може да издържи дълго, но ние бързо ѝ виждаме сметката.

От дадените количества зеленчуци се получават 15 -17 буркана тип Омния от 700 мл.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:

Тази туршия може да бъде и Попска салата. Тя е готова за консумиране буквално след началните 6 часа мариноване. Ако очаквате гости и искате да ги изненадате с една по-нетипична салата – пригответе ден предварително тази рецепта, като просто намалите количествата, например: 1 глава карфиол, 3-4 зелени домата, 2-3 моркова, 2-3 камби, малко чесън, джинджифил, целина, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Марината тогава ще бъде в съотношение 1 част олио и 3 части оцет, малко сол, малко мед, 1 люта чушка за огън. Уникално вкусна салата и туршия! А как добре върви с домашна ракия...

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вода слага ли се , какво количество и кога
13.11.2022 11:13
Виктория Бурова
Виктория Бурова
Става
02.11.2020 20:20
1
Покажи всички подкоментари