Начин на приготвяне
Подгответе месото, като го нарежете на порции и измиете добре под течаща вода.
Подсушете с домакинска кърпа и го сложете в дълбок съд.
В отделна купа си направете марината за месото - 3-4 с.л. олио, супена лъжци черен пипер, черен пипер, суха майорана на вкус и сол. По желание добавете малко и сух чесън на прах. Разбъркайте добре всички съставки.
С получената паста намажете хубаво месото от всички страни. Покрийте с фолио и оставете време на месото да поеме от ароматните подправки.
Почистете зеления лук и джоджена и ги нарежете на ситно.
Сложете ги на дъното на широка тава. Полейте с една лъжица олио и поръсете с горепосочените подправки на вкус. Подредете отгоре агнешкото месо.
Доматите обелете и нарежете си ситно или пасирайте с блендер. Разбъркайте ги с половин чаша вода. С тази течност залейте месото.
Покрийте тавата а алуминиево фолио и поставете във фурната.
Печете агнешкото на умерена фурна за поне 2 часа. След което открийте тавата и запечете за още 30 минути.
Печеното агнешко по турски е готово.