Начин на приготвяне
В дълбока купичка си правим марината по следния начин.
Изсипваме олиото, прибавяме черния и червен пипер, суха майорана на вкус и сол, а по желание добавяме и сух чесън.
Разбъркваме всичко това и оставяме настрана.
Месото измиваме добре, можем да оставим цяло, а може и да нарежем на порции.
Поставяме в съд и с получената паста намазваме агнешкото бутче от всички страни.
Завиваме съда с фолио и оставяме месото да поеме от ароматните подправки.
Зеления лук почистваме добре, както и джоджена, ако е пресен, и ги нарязваме на ситно.
Сипваме ги на дъното на тава, поливаме с малко олио и разбъркваме.
Обелваме домата, пасираме и също го изсипваме при лука.
Поставяме си агнешкото бутче върху тях, като сипваме и малко водичка, покриваме тавата с алуминиево фолио и поставяме във фурната. Печем агнешкото на умерена фурна за около 90 минути.
Накрая премахваме фолиото и запичаме до желания загар.
Докато печем агнешкото бутче, от време на време обливаме месото със соса от всички страни.
Агнешкото бутче печено по турски е готово.