Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешко бутче печено по турски

Агнешко бутче печено по турски

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k10k13
Агнешко бутче печено по турски
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
3
"Печено агнешко, което ще приготвяте отново и отново."

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - 1 бр. (около 1.5 кг)
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - 2 стръка пресен или сух
  • черен пипер - на вкус
  • домати - 1 бр.
  • сух чесън - на вкус
  • суха майорана - на вкус
  • червен пипер - 2 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купичка си правим марината по следния начин.

Изсипваме олиото, прибавяме черния и червен пипер, суха майорана на вкус и сол, а по желание добавяме и сух чесън.

Разбъркваме всичко това и оставяме настрана.

Месото измиваме добре, можем да оставим цяло, а може и да нарежем на порции.

Поставяме в съд и с получената паста намазваме агнешкото бутче от всички страни.

Завиваме съда с фолио и оставяме месото да поеме от ароматните подправки.

Зеления лук почистваме добре, както и джоджена, ако е пресен, и ги нарязваме на ситно.

Сипваме ги на дъното на тава, поливаме с малко олио и разбъркваме.

Обелваме домата, пасираме и също го изсипваме при лука.

Поставяме си агнешкото бутче върху тях, като сипваме и малко водичка, покриваме тавата с алуминиево фолио и поставяме във фурната. Печем агнешкото на умерена фурна за около 90 минути.

Накрая премахваме фолиото и запичаме до желания загар.

Докато печем агнешкото бутче, от време на време обливаме месото със соса от всички страни.

Агнешкото бутче печено по турски е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: