Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я разтворите в леко затоплено прясно мляко заедно със захарта. Покрийте съда и оставете за няколко минути.
В друг съд пресейте брашното и солта. Направете кладенче и добавете всички продукти за тестото.
Замесете меко и нелепнещо тесто. Намажете ги с малко зехтин или олио и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло, докато удвои обема си.
През това време натрошете сиренето, а маслините обезкостете и нарежете на дребни парчета.
Готовото тесто разделете на три равни части. Всяка разточете на тънка правоъгълна кора, която намажете с меко масло. На първата сложете половината от сиренето. На следващата маслините и на последната останалото сирене.
Наредете ги една върху друга и навийте на не много стегнато руло. Усучете двата края, като леко издърпвате.
Навийте рулото на охлюв и го поставете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете повторно да втаса за още 20-30 минути.
Смесете заделения жълтък с малко вода и намажете усуканицата.
Сложете тутманика да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. По средата на печенето сложете лист алуминиево фолио, за да не прегори.
Усуканицата с козе сирене и маслини е готова.