Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усуканица с козе сирене и маслини

Усуканица с козе сирене и маслини

Усуканица с козе сирене и маслини
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ще получите единствено комплименти, приготвяйки тази усуканица, защото си е майсторлък да я получиш такъв краен резултат"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 50 мл
  • плънка
  • сирене - 200 г (козе)
  • маслини - 10 - 15 бр.
  • масло - 100 г (за намазване)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разтворите в леко затоплено прясно мляко заедно със захарта. Покрийте съда и оставете за няколко минути.

В друг съд пресейте брашното и солта. Направете кладенче и добавете всички продукти за тестото.

Замесете меко и нелепнещо тесто. Намажете ги с малко зехтин или олио и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло, докато удвои обема си.

През това време натрошете сиренето, а маслините обезкостете и нарежете на дребни парчета.

Готовото тесто разделете на три равни части. Всяка разточете на тънка правоъгълна кора, която намажете с меко масло. На първата сложете половината от сиренето. На следващата маслините и на последната останалото сирене.

Наредете ги една върху друга и навийте на не много стегнато руло. Усучете двата края, като леко издърпвате.

Навийте рулото на охлюв и го поставете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете повторно да втаса за още 20-30 минути.

Смесете заделения жълтък с малко вода и намажете усуканицата.

Сложете тутманика да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. По средата на печенето сложете лист алуминиево фолио, за да не прегори.

Усуканицата с козе сирене и маслини е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: