Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Понички със захарна глазура

Понички със захарна глазура

Понички със захарна глазура
Снимка: Виктория Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
11
"Ако се вгледате по-внимателно в поничките, ще видите как захарната им глазура образува думите изяж ме"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 3 и 1/2 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • краве масло - 60 г разтопено
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • Глазура
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 3 - 4 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • захарни пръчици - 3 пакетчета /или шоколадови/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплям добре прясното мляко и добавям 1 с.л. от захарта и 1 с.л. брашно. След това разчупвам маята и я оставям да утрои обема си.

В купа пресявам брашното и солта. Отделно разбивам яйцето и останалата захар. Добавям и стопеното масло и ванилията.

След като маята е готова, я изсипвам в брашното и добавям яйчената смес. Замесвам меко, нелепнещо тесто.

Оставям да втаса във фурната на 50 градуса, на отворена врата, за около 45-50 мин. След това премесвам и разточвам на кора с дебелина 1 см.

Правя кръгчета с чаша, а с капачката от олио правя средата.

Оставям ги за 10-15 мин. да се надигнат и пека в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 мин. или до зачервяване. Вадя ги и ти оставам за 5 мин. да изстинат.

През това време правя глазурата, като в купа слагам захарта, водата и сока. Разбивам до смесване на съставките.

Всяка поничка топя от едната страна в глазурата и ръся със захарни или шоколадови пръчици за украса.

Поничките със захарна глазура са невероятни вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: