Начин на приготвяне
В купа пресях брашното и добавих солта. Половината мляко загрях и в него размих маята с 1 с.л. брашно и захарта. Оставих за около 20 мин. да се удвои.
В друга купа разбих яйцата, останалото прясно мляко, киселото мляко и олиото. Когато маята е готова, я прибавих към яйцата и разбърках.
Направих кладенче в брашното и изсипах маята и яйцата. Замесих меко тесто и прехвърлих на набрашнен плот, за да го доомеся хубаво и да почнат да се появяват мехурчета.
Преместих в купа да втаса за около 50 мин. на топло във фурната, на леко отворена врата и включена на 50 градуса.
След това премесих тестото и разделих на 9 части, 7 направих на топчета и наредих във външния кръг. От другите две направих цветенцата в центъра - разточих на две кори и с чаша изрязах кръгчета.
По пет кръгчета мажа с олио и слагам със застъпване. Навивам на рулце и режа на две. Така от едно рулце стават две цветенца.
После мажа питката с цяло яйце, 2 с.л. прясно мляко и малко олио и оставям за още 15 мин. да почине. Загрявам фурната на 200 градуса през това време.
Пека есенната пита цвете около 55 мин. На 20-25 мин. от печенето завивам с хартия. Във фурната сложих и чашка с вода на дъното.