Начин на приготвяне
Притопляме съвсем леко млякото и разбъркваме в него маята. В голяма купа слагаме солта, захарта и брашното, сипваме млякото с маята и бъркаме с лъжица. Оставяме за половин час на топло да втаса, покрито с влажна кърпа.
След половин час режем тестото на 8 сравнително равни топчета. С намаслени ръце претриваме да стане на фитили дълги около 20 см, усукваме и връзваме като на възел, но подпождаме двата края отдолу на парчетата.
Подготвяме си предварително намазана с олио тава и я поръсваме с малко брашно, за да не залепне питката. Слагаме едно парче в средата като тичинка на цвете и останалите редим около него.
Когато сме наредили всичките, ги намазваме с жълтък, разбит с малко вода. Печем на 180 градуса до готовност. От прясното мляко и маята става като памук, когато се изпече.
Коментари