Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Свински пържоли с ябълки и лук

Свински пържоли с ябълки и лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свински пържоли с ябълки и лук
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
37 мин.
Порции
4
"Да знаете само каква невероятна комбинация между сладък и солен вкус се получава в порция свински пържоли с ябълки - че и лук има за щипка пикантност"

Необходими Продукти

  • свински пържоли - 700 г от врат
  • ябълки - 2 бр.
  • лук - 1 глава, голяма
  • зехтин - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л. меко
  • бренди - 2 капачки старо, ароматно
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • мащерка - 3 щипки, сушени листенца
  • лимонова кора - 2 - 3 тънки ивици, само жълтата част
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрийте свинските пържоли с черен пипер и мащерка и ги оставете върху кухненската дъска, за да са на стайна температура поне 15 минути.

Загрейте две лъжици зехтин на силен огън в тиган с дебело дъно. Изпечете до златисто пържолките за около 2-3 минути от всяка страна. Накрая може да намалите огъня и за допечете за още малко, ако пържолите са по-дебели. Така ще сте сигурни, че няма да останат сурови отвътре. Ако са тънки, не им е нужно много време, за да са готови.

Извадете месото и намалете огъня до слаб/умерен.

Деглазирайте с брендито и сложете маслото. Когато се разтопи добавете лука нарязан на тънки полумесеци, лимоновата кора и щипка сол.

Бъркайте от време на време до омекването на лука, а ако е нужно сложете още мазнина.

Сипете захарта, разбъркайте и след минута сложете и ябълките - небелени и нарязани на тънки парченца - не и прекалено, за да не се разпаднат. Всъщност зависи какъв сорт използвате - в случай, че прецените, че кората им е твърде дебела може и да ги обелите.

Сипете малко вода, около 1 и 1/2 кафена чашка и оставете ябълките да омекнат, но не и да стават на каша, за да е красиво на вид ястието. За да стане сполучливо е много важно самият тиган да е по-голям /широк - лукът и ябълките да не са на дебел пласт.

Сервирайте още топлите свински пържоли с ябълките и лука, а отстрани украсете всяка чиния с редукция от сладко вино за допълнителна сладост и разкош.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: