Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята сполучлива питка

Моята сполучлива питка

ИваИва
Новак
121503759
Моята сполучлива питка
Снимка: Ива
2 / 3
20/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Почерпете се с пухкава питка - не ви е нужен повод, щом я видите на трапезата, ще ви обхване празнично настроение"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • суха мая - 21 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • семки - микс за декорация
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В супена купа наливаме половин чаена чаша хладка вода и слагаме захарта. Разбъркваме добре, докато се разтвори. Изсипваме сухата мая и разбъркваме добре. Оставяме я 15 минути да шупне.

2. В дълбока купа пресяваме 5 чаени чаши брашно, за да ни е пухкава питката. Правим кладенче по средата и добавяме солта, 2 яйца и олиото.

3. Когато маята ни е шупнала, я изсипваме в купата с брашното и започваме да разбъркваме добре съставките. След това наливаме предварително стопленото прясно мляко и месим, докато не се получи доста лепкава смес.

4. Поръсваме на плота малко брашно и изсипваме тестото ни там. Започваме да месим около 15-20 минутки, докато тестото не стане много меко.

5. В чиста купа слагаме малко масло или олио и я намазваме добре. Слагаме тестото там, повиваме с чиста кърпа и го слагаме във фурната на затворена врата, за да втаса. Това става за 1 час.

6. Изваждаме тестото и го разделяме на 3 еднакви топки.

7. Разточваме всяка една от топките до желаната големина на тавата. Намазваме с предварително разтопеното масло съвсем малко, за да не стане много мазна, но в същото време да не е прекалено суха. Редим така в тавата един върху друг и трите пластове на тестото.

8. Изваждаме от тавата всички пластове заедно и ги разточваме добре, за да попие хубаво маслото.

9. Най-накрая следва оформянето на самата сполучлива питка, което е по желание. Аз съм я разделила на 6 равни части, като съм запазила центъра на питката ми неотрязан с диаметър около 10 см. След това съм усукала на обратно шестте части, които съм отрязала с нож. По средата съм усукала едно малко парче от тестото във вид на спирала.

10. Намазваме с жълтък, поръсваме с микс от семки и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
²
30.12.2022 12:16