Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Гювеч»Патешки бутчета с портокал в гювеч

Патешки бутчета с портокал в гювеч

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Патешки бутчета с портокал в гювеч
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Патешки бутчета с портокал в гювеч - пътешествие на небцето към букет от прекрасни вкусове"

Необходими Продукти

  • патешки бутчета - 4 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • портокали - 1 бр.
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • мащерка - 1 стрък прясна
  • червено вино - 200 мл
  • мед - 1 ч.л. от акация
  • балсамов оцет - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
  • сол
  • картофено пюре - по избор
  • картофи - 400 г
  • мляко - 120 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • лимон - 1
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • магданоз - 1 стрък
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстранете перата от патешките бутчета с кухненски щипки и след това ги прекарайте бързо над пламък (с домакинска горелка или газов котлон). Измийте ги и ги подсушете.

Налейте виното в голяма купа, добавете ароматните билки, няколко портокалови кори, счукания чесън, щипка сол и прясно смлян пипер. Прехвърлете бедрата в купата и оставете в хладилник за 2 часа. Обръщайте ги от време на време, след това ги връщайте на стайна температура поне 30 минути, преди да ги приготвите.

Отцедете бутчетата от маринатата и ги запечете в чугунен гювеч (или друг подходящ за готвене във фурната) в масло за 5 минути на силен огън. Обръщайте ги от време на време, така че да се оцветят равномерно.

Добавете част от маринатата, включително всички аромати, оставете я да заври и след това поставете гювеча в предварително загрята фурна на 170°C (статична ) за 35-40 минути, добавяйки останалата част от марината малко по малко; пазете се от горещата пара.

Предлагам ви рецепта за различно пюре към патешките бутчета изберете си или просто запечени зеленчуци (рататуй) към тях в зависимост от начина ви на хранене!

Ако решите с това вълшебно пюре, ето начина на приготвяне! Задушете картофите на пара за около 25 минути от кипене (ще трябва да получите мега консистенция).

Измийте и подсушете розмарина и магданоза. Обелете чесъна, нарежете на ситно с билките и оставете настрана.

Обелете картофите и ги намачкайте с ръчната преса за картофи директно в тенджера. Добавете млякото бавно, смесвайки с лъжица, след това го поставете на котлона, на тих огън за 4-5 минути. Изключете, добавете маслото, добавете накълцаните зелени билки, пармезана, малко настъргана лимонова кора и щипка сол и прясно смлян пипер, след което разбъркайте, за да смесите съставките. Поддържайте на топло, докато готвят бутчетата.

Финална стъпка в подготовката на бутчетата.

Смесете балсамовия оцет с меда. След времето за готвене извадете бутчетата от фурната и ги намажете със сместа. Поставете ги отново във фурната за още 7-8 минути, за да се овкусят добре.

Сервирайте патешките бутчета със соса им и ги придружете с горещото пюре или зеленчуци (рататуй), ако решите, и гъби - цели, добавени в гювеча. Изборът е голям.

Насладете се на патешки бутчета с портокали в гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: