Начин на приготвяне
Отстранете перата от патешките бутчета с кухненски щипки и след това ги прекарайте бързо над пламък (с домакинска горелка или газов котлон). Измийте ги и ги подсушете.
Налейте виното в голяма купа, добавете ароматните билки, няколко портокалови кори, счукания чесън, щипка сол и прясно смлян пипер. Прехвърлете бедрата в купата и оставете в хладилник за 2 часа. Обръщайте ги от време на време, след това ги връщайте на стайна температура поне 30 минути, преди да ги приготвите.
Отцедете бутчетата от маринатата и ги запечете в чугунен гювеч (или друг подходящ за готвене във фурната) в масло за 5 минути на силен огън. Обръщайте ги от време на време, така че да се оцветят равномерно.
Добавете част от маринатата, включително всички аромати, оставете я да заври и след това поставете гювеча в предварително загрята фурна на 170°C (статична ) за 35-40 минути, добавяйки останалата част от марината малко по малко; пазете се от горещата пара.
Предлагам ви рецепта за различно пюре към патешките бутчета изберете си или просто запечени зеленчуци (рататуй) към тях в зависимост от начина ви на хранене!
Ако решите с това вълшебно пюре, ето начина на приготвяне! Задушете картофите на пара за около 25 минути от кипене (ще трябва да получите мега консистенция).
Измийте и подсушете розмарина и магданоза. Обелете чесъна, нарежете на ситно с билките и оставете настрана.
Обелете картофите и ги намачкайте с ръчната преса за картофи директно в тенджера. Добавете млякото бавно, смесвайки с лъжица, след това го поставете на котлона, на тих огън за 4-5 минути. Изключете, добавете маслото, добавете накълцаните зелени билки, пармезана, малко настъргана лимонова кора и щипка сол и прясно смлян пипер, след което разбъркайте, за да смесите съставките. Поддържайте на топло, докато готвят бутчетата.
Финална стъпка в подготовката на бутчетата.
Смесете балсамовия оцет с меда. След времето за готвене извадете бутчетата от фурната и ги намажете със сместа. Поставете ги отново във фурната за още 7-8 минути, за да се овкусят добре.
Сервирайте патешките бутчета със соса им и ги придружете с горещото пюре или зеленчуци (рататуй), ако решите, и гъби - цели, добавени в гювеча. Изборът е голям.
Насладете се на патешки бутчета с портокали в гювеч.