Начин на приготвяне
Гозбата боб с кисело зеле е традиционна за пловдивското село Труд и може да се приготви както постна, така и с месо.
1. Бобът се накисва от предишната вечер във вода.
2. На сутринта бобът се измива на течаща вода и се слага в тенджера със студена вода да се вари. Не се слага нито сол, не се слага сода. Само боб и студена вода!
3. Бобът се вари 10 минути, след като водата е завряла, и след това се прецежда, за да се изхвърли „пръдливата“ вода.
4. Налива се гореща вода и след като заври, се изчакват 20 минути и отново се прецежда, за да се изхвърли „пръдливата вода.
5. Налива се отново гореща вода (1.3 - 1.5 л), пускат се стритите почти на прах сушени гъби и бобът се вари до готовност, като не се добавя никаква сол.
6. Паралелно с боба се вари зелето. То се нарязва на ситно и се слага в друга тенджера. Долива се вода, колкото да го покрие, и се поставя на огъня да се вари за 30-40 мин. Периодично се разбърква.
7. След като зелето се е сварило, то се добавя към боба.
8. В тенджерата, в която се е варило зелето, се слага олио и нарязаният ситно праз се запържва. Добавя се препеченото брашно и се разбърква добре. След това се слага червеният пипер, разбърква се и бързо се добавя от течността на боба, за да не прегори пиперът и да горчи.
9. Всичко се събира в една тенджера, добавя се сминдух, разбърква се и се опитва на сол. До този момент не сме посолявали, но киселото зеле е солено, затова внимаваме със солта. Обикновено на тази гозба не ми се налага да добавям допълнително сол.
10. На този етап към боба се добавя и изпечената на жарава сланина, която е нарязана на малки парченца.
11. Всичко се вари още 15-20 минути и се поднася се с натрошена суха люта чушка. Вместо да се вари, всичко може да се изсипе в тава или гювеч и да се запече.
Рецептата изглежда разточителна, но има мързелив вариант – „боб със зеле в гърне“, който обаче е „по-музикален“, защото бобът не се вари предварително и не му се сменят водите. Ако ползвате боб от консерва, ще си спестите музиката. На дъното на гърнето се подреждат парчета сланина/бекон/пушени гърди; отгоре се слага нарязаното кисело зеле, върху него се слага бобът, подправя се със сминдух и сушени гъби; прави се запръжка с праз, брашно и червен пипер, която се „гаси“ с вода (общото количество вода е около 1.3 – 1.5 л) и се изсипва в гърнето, затваря се и се забравя във фурната за 3-4 часа на 150 градуса. Също така могат да се сложат пушени ребра, но най-вкусно е с джолан в боба. На кратко – рецептата е базова и има много вариации.
Аз правя живота си по-лесен, като използвам боб от консерва (1 буркан) и не се занимавам да му сменям водите. Първо, сварявам киселото зеле, към него добавям боба и запръжката и варя 30 минути. Така за малко по-малко от час имам вкусна, топла и уютна гозба- боб с кисело зеле по тракийски.
Да Ви е скадко!