Начин на приготвяне
В дълбок съд поставяме боба, добавяме студена вода и оставяме за 10-12 часа да престои.
Премахваме водата и заливаме отново със студена вода, колкото да го покрие.
Поставяме на котлона и оставяме да заври, след 2-3 минути отново отцеждаме.
Слагаме го в тенджера и наливаме 2-3 литра студена вода.
Оставяме да кипне и след като е кипнал отново, оставяме да се свари за 45-50 минути.
Когато е изтекло времето, отцеждаме.
През това време нарязваме киселото зеле и праза на едро.
Загряваме олио и към него прибавяме праз, запържваме за минута.
Поръсваме го с червен пипер, разбъркваме добре и след 15 секунди слагаме киселото зеле.
Наливаме чаша с равно количество зелева чорба и вода, като оставяме да ври за 5 минути.
Прибавяме и сварения боб, подправяме с джоджена.
По желание можем да запечем, като слагаме ястието в тава и запичаме във фурната.
Бобът с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев е много вкусен.