Начин на приготвяне
Студеното масло се нарязва на кубчета и се стрива заедно с брашното, трябва да се получат маслени трохи.
Добавяме орехите, яйцата (без единия жълтък) и захарта.
Бъркаме бързо, да не се разтопи маслото. Завиваме тестото и оставяме на хладно място за около час.
В купа прибавяме нарязаните на кубчета ябълки и круши, натрошените орехи, захарта и канелата и разбъркваме добре.
От тестото за пая отделяме 1/3.
Останалото тесто се разстила по дъното и стените на формата. Сипваме плодовата смес и я разпределяме равномерно.
Останалото тесто разточваме и изрязваме ивици и правим плетеница върху плодовия пай.
Мажем с жълтъка и печем пая с круши и ябълки в предварително загрята фурна до готовност.