Начин на приготвяне
За да направите тестото за хляб, което трябва да се получи лепкаво и мекичко, замесете всички съставки в дълбок съд, покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса за 90-120 минути.
С помощта на силиконова лъжица извадете тестото на плота, който сте набрашнили. Прехвърлете го 4-5 пъти, като идеята е не да го месите.
Сложете отгоре му купата от втасването и оставяме така да си втаса още половин час.
Загрейте фурната на 230 градуса, сложете огнеупорна тенджерка с капак, в която ще печем нашия пълнозърнест хляб. Загрейте я вътре хубаво за половин час преди печенето на хляба.
Чугунена тенджера е идеална за целта, но всяка друга, подходяща за печене във фурна, ще ви свърши добра работа.
След като минат 30 минути, извадете горещата тенджера и поръсете вътре с малко царевично брашно или застелете с хартия за печене.
Разпределете тестото и печете здравословния хляб 30 минути. Отстранете капака и доопечете домашния хляб до хубав загар.
Печенето на този хляб отнема обикновено около 45-60 минути.
Пълнозърнестият хляб с 3 вида брашно оставете върху решетка, докато изстине. Едва тогава може да поднесете пухкавия хляб на вашата трапеза.