Пухкавите мекички на баба

Пухкавите мекички на баба

Теодора ТодороваТеодора Тодорова
Чирак
39
413
125
155
04/11/2020
"На баба мекичките са несравними - пухкави, вкусни, поднесе с любимо домашно сладко и усмивка"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
27 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо95 152
  • Преглеждания за месеца2308
  • Преглеждания за седмицата69
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена27

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтваряме в 200 мл затоплено прясно мляко заедно с 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да удвои обема си около 20 минути.

В голяма купя пресяваме брашното заедно със солта.

В друга купа изсипваме киселото мляко, като преди това добавяме в него содата и разбиваме докато шупне. Добавяме и яйцето, водата и олиото. Разбъркваме до гладкост.

Пресяваме брашното и го добавяме постепенно, като не спираме да бъркаме внимателно с дървена лъжица, докато започне да се заформя тесто.

Поръсваме плота с брашно и изсипваме сместа от купата. Месим до получаване на меко тесто.

Намазняваме дълбока купа и прехвърляме готовата топка тесто в нея. Оставяме да втаса 1 час на топло, покрито със стреч фолио.

Загряваме повечко олио в дълбок тиган.

Готовото тесто разделяме на топчета. Всяко от тях намазваме с олио и раздърпаме леко с ръце да не се скъсат.

Пържим до златисто. Получават се най-пухкавите мекички, точно като на баба!

Пухкавите мекички на баба може да се хапват с пудра захар, сладко, шоколад или сиренце.

Да ви е сладко ! :)

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар