Начин на приготвяне
Маята разтваряме в 200 мл затоплено прясно мляко заедно с 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да удвои обема си около 20 минути.
В голяма купя пресяваме брашното заедно със солта.
В друга купа изсипваме киселото мляко, като преди това добавяме в него содата и разбиваме докато шупне. Добавяме и яйцето, водата и олиото. Разбъркваме до гладкост.
Пресяваме брашното и го добавяме постепенно, като не спираме да бъркаме внимателно с дървена лъжица, докато започне да се заформя тесто.
Поръсваме плота с брашно и изсипваме сместа от купата. Месим до получаване на меко тесто.
Намазняваме дълбока купа и прехвърляме готовата топка тесто в нея. Оставяме да втаса 1 час на топло, покрито със стреч фолио.
Загряваме повечко олио в дълбок тиган.
Готовото тесто разделяме на топчета за нашите мекици. Всяко от тях намазваме с олио и раздърпаме леко с ръце да не се скъсат.
Пържим до златисто бабините мекици. Получават се най-пухкавите мекички, точно като на баба!
Пухкавите мекички на баба може да се хапват с пудра захар, сладко, шоколад или сиренце.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за мекици със сирене, вкусни мекици с мая или тези содени мекици.
Коментари