Френкова чорба

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Френкова чорба
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
06/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Убедени сме, че ще съжалявате, ако не си запишете рецептата за френковата чорба още сега"

Необходими Продукти

  • зелени домати - 4 бр. пресни, от туршия или мариновани
  • лук - 90 г, 1/2 глава
  • праз - 1/2 стрък
  • чесън - 1 скилидка
  • целина - 1 бр. стъбло с листа или 1/4 корен
  • люти чушки - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • краве масло - 2 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • фиде - 1 шепа
  • вода - около 1.5 л. или зеленчукови бульон
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно лука, праза, целината, лютото чушле и чесъна. Запържете ги в мазнината с щипка сол и след това сипете малко вода, за да се задушат и хубаво да омекнат. Ако ползвате прясно откъснати зелени домати, прибавете и тях, нарязани на по-едро.

Сложете брашното и червения пипер, когато водичката се е изпарила и бъркайте за минута на слаб огън. Ако зеленчуците са поели мазнината, преди да добавите брашното, сипете още малко олио.

Налейте вода или зеленчуков бульон. Тук е моментът да сложите и нарязаните зелени домати, ако те са от туршия или мариновани. Варете 20 минути френковата чорба.

Накрая прибавете накълцани листа от стръка целина и фидето. Варете 3-4 минути и чорбата е готова.

Поднесете това типично селско ястие с още накълцани зелени листа от целина или магданоз.

В случай че ползвате пресни домати за доматената супа, си сложете и малко оцет, така накиселява приятно и деликатно. При доматите от туршия не е необходимо, защото те са си кисели.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: