Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Брюкселско зеле с кестени и хрупкав бекон

Брюкселско зеле с кестени и хрупкав бекон

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Брюкселско зеле с кестени и хрупкав бекон
Снимка: Ivelina
1 / 4
07/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Страхотна гозба с брюкселско зеле и кестени - насладете се"

Необходими Продукти

  • брюкселско зеле - 2 ч.ч., нарязани наполовина (около 25)
  • бекон - 4 филийки, нарязани на малки кубчета
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - прясно смлян
  • сушени боровинки - 1 с.л. по желаниe
  • балсамова редукция - 1 с.л.
  • кестени - 2 с.л. печени и смлени ситно /орехи/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това глазирано брюкселско зеле с редуциран балсамов оцет и бекон е идеалната гарнитура за Деня на благодарността или Коледа. За празниците бих предложила да го сервирате с печена пуйка.

Започнете, като измиете и разполовите брюкселското зеле. Ако имате някой с по големи размери, нарежете ги на четвъртинки. Всички трябва да бъдат нарязани с еднакъв размер, за да се осигури равномерно готвене.

Загрейте фурната до 200 градуса.

Добавете нарязано брюкселско зеле с плоска страна надолу към листа за печене.

Добавете нарязан бекон, сол и черен пипер и леко ги разбъркайте заедно.

Печете във фурната за 20 минути. Разбъркайте два пъти по време на печене: веднъж след 5 минути, за да разпределите мазнината от бекон, и след 15 минути, за да обърнете брюкселското зеле от другата страна за оставащото време на готвене.

Извадете от фурната, поставете върху чиния за сервиране, поръсете с редуциран балсамов оцет. Сервирайте веднага. По желание можете да поръсите със сушени боровинки и магданоз.

Съвет:

Тази рецепта за печено брюкселско зеле е за 25 бр. брюкселско зеле, нарязано наполовина (5 на човек) и 4 филийки бекон (1 на човек).

Ако нямате балсамова редукция, загрейте 3 супени лъжици балсамов оцет в малка тенджера и гответе, докато се намали наполовина и полепне по лъжицата.

Извадете от фурната, поставете върху чиния за сервиране, поръсете със смлените печени кестени, боровинки, магданоз и поръсете с балсамова редукция.

Сервирайте брюкселското зеле с кестени и хрупкав бекон веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: