Начин на приготвяне
Това провансалско ястие е с богат вкус на зехтин и аромат на с чесън и билки.
Стъпка 1: Зеленчуците
Загрейте фурната до 250°C. Измийте патладжаните, чушките и доматите и ги нарежете на парчета 2 × 2 см. Нарежете лука. С острието на ножа леко смачкайте скилидките чесън в кожата им, както и обелените скилидки. Съберете всички съставки (с изключение на доматите) в голям съд гратен. Смесете добре.
Стъпка 2: Печене във фурната
Печете, като намалите температурата до 200°C, след това гответе, като разбърквате на всеки двадесет минути. Добавете доматите след двадесет до тридесет минути. Гответе между час и час и двадесет минути, докато всички зеленчуци омекнат и станат златисти.
Стъпка 3:Сервиране
Сервирайте рататуя, топъл с кускус или бял ориз или дори печен агнешки бут (който може да се сервира на чиния над зеленчуците). Още по-добре е да хапвате рататуя конфи на следващия ден студен - пак е страшно вкусен.