Начин на приготвяне
За тази рецепта трябва да използвате качествени лимони, по възможност с проверено качество.
Добре е да не са пръскани и обработвани с вредни химикали.
Вземете лимоните и под течаща вода добре ги измийте, като с четка изтъркате кората им.
Лимоните разполовете на половинки, като всяка половина разрежете на още половина, без да стигате до края, получените четвъртинки трябва да останат свързани.
Измийте и изварете стандартен компотен буркан и капачката му. Подсушете го.
На дъното на буркана сипете 2 ч.л. от солта. Посолете всяка половинка лимон и ги наредете в буркана, като добре го напълнете, дори с ръка ги набутайте плътно.
Лимоните, които са в буркана, ще си пуснат сока от натиска, долейте още малко лимонов сок, така че да ги покрие.
При мен се получи с изстискани още 6 бр. лимона сок от около 200 мл.
Когато напълните буркана, сипете лъжица зехтин и затворете плътно с капачката.
По желание може да им добавите подправки като кардамон, черен пипер, канела и др.
Лимоните трябва да са добре посолени, всяка половинка посолете обилно!
Така готовия буркан оставете за месец на стайна температура да ферментират.
През ден ги обръщайте и разклащайте, за да се овкусят равномерно.
След този месец са готови, при употреба ги съхранявайте в хладилник.
Така приготвени лимоните издържат до 6 месеца.
Изключително солени са, затова внимавайте, преди употреба ги изплаквайте със студена вода, за да падне солта от тях.
Солта която ще използвате, може да е морска, но не трябва да е йодирана!
Лимони конфи може да използвате за мароканска и индийска кухня, може да ги добавяте в ястия с всякакви птици, ориз, риба и морски дарове.
Предназначени са за кулинарна обработка и не са подходящи за директна консумация.
Количеството, което съм посочила в продуктите, е за стандартен компотен буркан около 700-800 мл.