Начин на приготвяне
Споделям рецептата, както я приготвяше дядо ми Иван, от пловдивското село Труд. Той пък знае рецептата за Туршия на каша от своята баба.
1. Туршията нарязвам на дребно. Аз слагам 1-2 зелени домата, шепа зеле, 1-2 червени чушки, 2 краставички. Кашата може да се направи и само с кисело зеле.
2. Нарязвам праз на дребно и с малко мазнина го запържвам, като бъркам периодично.
3. Когато празът започне да става леко златист, добавям туршията, разбърквам и оставям под капак да се задуши за 5-10 минути.
4. Мога да сложа червен пипер, мога и да не сложа, но ако слагам – тук е моментът. Половин супена лъжица е достатъчна. Сега, в по-модерни времена, слагам пушен червен пипер, който прави кашата още по-вкусна. На този етап стривам сушената люта чушка, или вместо нея малко лют пипер. Ако чушката е маринована или сурова, я слагам в началото заедно с праза.
5. Добавям препеченото брашно (в сух тиган на котлона се слага брашно и се бърка непрекъснато, докато промени цвета си и стане леко златисто-кафеникав; цвят на кафе с повече мляко) и разбърквам добре.
6. Добавям студена вода – около 3 чаени чаши. Преценявам на око, за да получа каша. Бъркам непрекъснато и варя още 5 минути, след това свалям от котлона.
7. Добавям натрошените орехи и разбърквам за последно. Сервира се гореща.
Ако не броим червения пипер и лютата чушка, тази гозба няма никакви подправки и НЕ слагаме сол, защото туршията е достатъчно солена.
Съчетанието на мекотата и сладостта на праза, с термичната обработка на ферментиралите зеленчуци от туршията, препеченото брашно и орехите правят вкуса на тази проста селска гозба уникален. Засищаща и леко кисела гозба, която стопля човек в края на деня и на всичко отгоре - готова за 15 минути.
Ако добавите 1 с.л. стрити сушени гъби, вкусът се изстрелва в космоса.
Сполай Ви!