Начин на приготвяне
Оригинална царска туршия, можете да намалите продуктите за по-малко количество или да затворите в по-големи буркани.
Предварително измийте всички зеленчуци и ги нарежете на парчета, а карфиола накъсайте на розички и обелете чесъна.
Смесете всички зеленчуци в голям съд.
Във всеки буркан сложете нарязаните зеленчуци по равно. На дъното буркана /от 800 г/ по един аспирин, ако буркана е по -голям - 2 или 3 аспирина.
Всички съставки за саламурата /марината/ се слагат в голяма тенджера да заврат. Остава се 2 или 3 минути да врят, за да си пуснат аромата подправките.
С врялата саламура заливаме всички буркани туршия и моментално ги обръщаме с капачките на долу, за да се вакуумират.
Завиваме зимнината с някое старо одеяло и бурканите стоят на топло 48 часа. Не се страхувайте врялата саламура не пука бурканите.
Това е технологията на една стара и изпитана с годините рецепта. Подходяща за зимата.
Царската туршия на баба Ванче е идеално мезе за ракия.
Бележка: Аз лично за по-лесно ги правя в 3 л. буркани, слагам 4 броя аспирин на дъното два в средата е един горе.