Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Царската туршия на баба Ванче

Царската туршия на баба Ванче

Баш МайстораБаш Майстора
Новак
2325164
Царската туршия на баба Ванче
Снимка: Баш Майстора
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Една семейна рецепта за туршия, която се предава от поколение на поколение. Коя е вашата любима туршия?"

Необходими Продукти

  • камби - 12 кг / зелени и червени /
  • карфиол - 3 кг
  • моркови - 1.5 кг
  • чесън - 3 големи глави
  • аспирин - 32 бр. (ацетизал)
  • целина - 1 връзка
  • за саламурата
  • черен пипер - на зърна
  • бахар - на вкус
  • дафинов лист - на вкус
  • захар - 2 ч.ч.
  • мед - 1 ч.ч.
  • сол - 2 ч.ч.
  • оцет - 3 л.
  • вода - 7 л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оригинална царска туршия, можете да намалите продуктите за по-малко количество или да затворите в по-големи буркани.

Предварително измийте всички зеленчуци и ги нарежете на парчета, а карфиола накъсайте на розички и обелете чесъна.

Смесете всички зеленчуци в голям съд.

Във всеки буркан сложете нарязаните зеленчуци по равно. На дъното буркана /от 800 г/ по един аспирин, ако буркана е по -голям - 2 или 3 аспирина.

Всички съставки за саламурата /марината/ се слагат в голяма тенджера да заврат. Остава се 2 или 3 минути да врят, за да си пуснат аромата подправките.

С врялата саламура заливаме всички буркани туршия и моментално ги обръщаме с капачките на долу, за да се вакуумират.

Завиваме зимнината с някое старо одеяло и бурканите стоят на топло 48 часа. Не се страхувайте врялата саламура не пука бурканите.

Това е технологията на една стара и изпитана с годините рецепта. Подходяща за зимата.

Царската туршия на баба Ванче е идеално мезе за ракия.

Бележка: Аз лично за по-лесно ги правя в 3 л. буркани, слагам 4 броя аспирин на дъното два в средата е един горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: