Начин на приготвяне
Първо си приготвяме тестото.
В купа слагаме затоплено мляко (или вода), маята и захарта. Разбъркваме да се разтвори маята. Оставяме да шупне за 15 мин.
В друга купа пресяваме двата вида брашно, като само половината от бялото пресяваме и добавяме постепенно към сместа, ще го доомесим в зависимост от вида и количеството на продуктите - може да варира.
Добавяме солта и разбъркваме. Когато маята шупне, чукваме яйцата в нея и разбъркваме. Започваме да добавяме по супена лъжица брашно към маята, разбъркваме до усвояване и добавяме следващата.
След като тестото започне да се оформя, го прехвърляме на плота, за да го доомесим. Омесваме добре и ако трябва, добавяме още брашно. Трябва да получим меко и нелепнещо тесто. Прехвърляме в купа, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло място да удвои обема си.
Докато тестото втасва, ние си приготвяме плънката за добруджанския тутманик.
В тиган слагаме свинската мас или краве масло и тънки колелца нарязан праз. Запържваме праза до готовност и го оставяме настрани, но на топло място, за да не се втвърди свинската мас.
Когато тестото ни е готово, го изсипваме на плота и с намазнени ръце разстиламе тестото в продълговата форма, върху която изсипваме праза и върху него натрошеното сирене.
Започваме да навиваме от широката страна по малко и сравнително стегнато, докато стигнем до края на тестото. Ще получите еднакво на дебелина руло.
След това разрязваме на парчета по два сантиметра до три и нареждаме в кръгла тава с разреза нагоре, като леко ги застъпваме. Оставяме така за около 15 мин да втаса.
Намазваме с мляко, разтопено краве масло и яйце, които сме разбъркали. По желание поръсете със сусам.
Печем тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.
Да ви е сладко с моя добруджански тутманик с праз и мас!