Начин на приготвяне
Сварете за около 2 часа на слаб до умерен огън агнешките джоланчета. Обезкостете, нарежете месцето, а бульона прецедете. Може да се сварят по-бързо в тенджера под налягане или на котлона при по-силен огън. Аз варя бавно, защото за тази агнешка чорба съм свикнала да процедирам по този начин.
Накълцайте на ситно или пуснете в блендер да се смелят двата вида лук с целината, чесъна и домата (предварително обелен).
Морковите нарежете на ситни кубчета.
Задушете зеленчуците с щипка сол в мазнината за 3-4 минутки, после махнете капака и гответе, докато течността отделена от тях се изпари.
Накълцайте пресните листа от джоджен и ги сложете за кратко, около минута при зеленчуците. Количеството изглежда много, но истината е, че тази подправка в свеж вариант няма чак толкова силен вкус, както когато е суха. Затова просто ще отдаде деликатен аромат и плътност на джолан чорбата.
Разбъркайте и налейте бульона от варенето на агнешкото. Ако е нужно, долейте вода и посолете.
Варете 20-30 минути на слаб огън, като в края на това време сложете и месото от джоланчетата.
Доовкусете с още сол, няколко щипки черен пипер и за по- смелите - още пресен джоджен.
Така сготвената джолан чорбица е много вкусна сама по себе си, но при желание може да и се добави ориз или фиде, както и да се застрои с жълтък и 2-3 лъжици кисело мляко.
На снимката съм ви показала агнешката джолан чорба в чистия и вид, без застройка.
Добър апетит!