Начин на приготвяне
Здравейте, днес ще споделя с Вас една рецепта която е 100% съвместима с храненето по време на пости. Това са питки, които се правят само с брашно, вода, сол и олио.
По рецепта питките се пекат в сух тиган. Може да ги изпечете и във фурната, тогава ще получите чудесен лаваш без мая. Интересното при тази рецепта е, че тестото се замесва с гореща (вряла) вода.
За мое голямо учудване тестото стана невероятно еластично, гладко и меко като кадифе. Никога не бях изпитвала по-голямо удоволствие от допира на тестото с ръцете ми! Аз допуснах две грешки, които не са фатални, но ще ги споделя с Вас, за да не ги допуснете и Вие, ако решите да ползвате рецептата.
Важен момент при оформянето е питката да е кръгла, от това зависи до каква степен и до колко равномерно тя ще се надуе при печене. Аз не ги направих много добре и затова не се издуха достатъчно.
Втората ми грешка беше, че след като бяха готови не ги задуших достатъчно добре и те останаха леко хрупкави.
На мен ми харесват и така, но целта е да омекнат, защото при разрязване се получава джобче, в което може да сложите различни плънки. Ако не постите, тогава Ви препоръчвам да ги намажете с масло след като ги изпечете. Тогава стават в пъти по-вкусни.
Ето и начина на приготвяне:
В подходящ съд пресявате брашното, след което във врялата вода разтваряте солта и я изсипвате при брашното. Важно е да разбърквате с лъжица в началото, а не с ръка, защото има опасност да се изгорите ! ! ! ! !
Добавете и олиото. Разбъркайте с лъжицата добре и след това, когато температурата е подходяща, започнете да месите за около 7-8 минути. Когато тестото е готово, трябва да се остави да отдъхне за около 20 мин. на стайна температура в торбичка.
Отпочиналото тесто се прави на фитил и се реже на 8 равни части. Оформят се топки и се покриват да не изсъхнат. Всяка топка се разточва с диаметър 15-16 см, като задължително работния плот се наръсва с брашно. Ако не набрашните, има вероятност тестото да залепне леко върху плота и когато го взимате да се разруши цялоста на плоския хляб, оттам няма да се получат и балончетата с въздух и няма да постигнете желания резултат.
Питките се пекат в загрят, сух тиган на температура малко по-висока от средната. От всяка страна по няколко минути, след което пак се обръща от първата страна за минута-две. Точно тогава питката започва да се издува, за последно пак се обръща за минутка и от втората страна.
След като питката е изпечена се намазва с вода от двете страни и се покрива с чиста кърпа за около 30 минути.
Това е! Ще се радвам да споделите ако и Вие ги направите и са Ви харесали?
Постните питки са чудни!
Коментари