Начин на приготвяне
Разтворете маята в 100 мл от топлата вода заедно със захарта. Завийте закваската и оставете настрани да шупне за около 15 минути.
В дълбока купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.
В него прибавете шупналата мая, олиото, оцета и замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло за 40 минути да втаса.
От втасалото тесто оформете топчета с големината на голямо яйце. Подредете хлебчетата в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго.
С помощта на ножица с остри върхове клъцнете малките питките по върха на кръст, оставете ги да втасат отново за 30 минути.
Намажете питките с олио и поръсете със семена (по желание). Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете до златист цвят.
Горещите пухкави постни питки намажете отново с олио и ги завийте с кърпа да се задушат.