Начин на приготвяне
Кюкю е традиционна рецепта за азербайджанска кухня.
Едно от най-лесните и вкусни блюда, които съм приготвяла.
Хубавото на това ястие е, че може да го направите с каквото имате под ръка, може да замените зеления лук с праз лук, кориандъра с копър, да добавяте или отнемате от съставките. Ако не обичате спанак например, може и да не слагате или да го замените с лапад, коприва или нещо, което е по ваш вкус.
Основата на ястието са магданоз и яйца, всичко останало е въпрос на вкус и предпочитание.
Ще се постарая да изброя всичко, което може да се използва в това ястие, което е една витаминозна бомба, за да Ви е по-лесно, като не е задължително да използвате всички продукти заедно.
Може да използвате: лук, спанак, лапад, коприва, кориандър, магданоз, копър, зелен лук, праз лук, пресен чесън, стар чесън, яйца, моцарела, кашкавал, сирене, масло, олио
От подправките: сол, черен пипер, куркума, кориандър, сух магданоз, сух чесън.
Ето как точно се приготвя Кюкю:
В тиган запържвам двата вида лук, нарязани на ситно, след което добавям яйцата, които предварително съм разбила и смесила със всички останали съставки (които също се режат на ситничко). Затварям с капак.
Когато е готово от едната страна, внимателно обръщам (с помощта на чиния или капака) и от другата страна. Приготвя се на слаб котлон, но ако решите, може да си го направите и във фурната (тогава не е нужно да се обръща).
Ако печете във фурната зелената запеканка, това трябва да стане на умерена температура, като преди това трябва да сте я загряли.
Кашкавалът не е задължителна съставка, но той спомага за спойката на ястието и допринася много за по-добрия вкус. Ако приготвяте ястието само с магданоз и яйца, то тогава магданозът трябва да е поне 2 връзки.
Обичайно Кюкю се поднася с кисело мляко или заквасена сметана. Аз декорирам със зрънца нар, които придават контраст на това вкусно и полезно блюдо.