Начин на приготвяне
Зимата е прекрасно време за брюкселско зеле и затова днес ви предлагам бързо ястие на тиган с брюкселско зеле с червен лук и ябълки. Леко карамелизирано с лъжица мед, ябълка и лук, брюкселското зеле е толкова вкусно.
В самия край поръсваме отгоре прясно нарязана мащерка и добавяме щипка смлян кимион на вкус. Аз, като фен на брюкселското зеле, мисля, че тази комбинация е приятна за домашната кухня.
Измийте брюкселското зеле, премахнете не толкова красивите външни листа и разрежете наполовина. Обелете лука, нарежете го наполовина и нарежете на ивици или кубчета, както ви харесва.
Загрейте маслото в тиган, добавете лука и половинките брюкселско зеле с меда и запържете за 4-5 минути. Подправете със сол и черен пипер.
Деглазирайте със зеленчуков бульон и задушете под капак за около 10 минути. Продължителността на приготвянето на пара зависи от размера на брюкселското зеле.
Измийте ябълката, отстранете сърцевината и нарежете на фини филийки или лентички. Полейте с лимонов сок.
Добавете резенчетата ябълка към брюкселското зеле и гответе още 3 минути без капак. Добавете прясно нарязаната мащерка и кимион, подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
Съвети:
Пържените картофи или картофени ньоки вървят много добре с рецепти с брюкселско зеле.
Вместо ябълката добавете шепа сладки меки фурми, нарязани на ивици, и заменете част от зеленчуковия бульон с ябълков сок.
Карамелизираното брюкселско зеле с интензивния си вкус определено е добър вариант за обяд или вегетарианска вечеря. От сърце вярвам, че тази рецепта си заслужава да бъде изпробвана. Кой би могъл да устои на комбинация на сладко, пикантно и тръпчиво?
Насладете се !