Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Брюкселско зеле с червен лук и ябълки

Брюкселско зеле с червен лук и ябълки

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Брюкселско зеле с червен лук и ябълки
Снимка: Ivelina
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Експлозия от вкусове в една чиния брюкселско зеле, ябълки и червен лук - звучи примамливо, нали"

Необходими Продукти

  • брюкселско зеле - 750 г
  • червен лук - 2 бр. към 110 г
  • масло - 2 супени лъжици
  • мед - 1 чаена лъжичка
  • морска сол - на вкус
  • черен пипер - от мелницата, на вкус
  • зеленчуков бульон - 100 - 150 мл или ябълков сок
  • ябълки - 1 голяма, около 220 г
  • лимони - 1/2, сокът
  • мащерка - 1 супена лъжица, пресни листа
  • кимион - 1 щипка, смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зимата е прекрасно време за брюкселско зеле и затова днес ви предлагам бързо ястие на тиган с брюкселско зеле с червен лук и ябълки. Леко карамелизирано с лъжица мед, ябълка и лук, брюкселското зеле е толкова вкусно.

В самия край поръсваме отгоре прясно нарязана мащерка и добавяме щипка смлян кимион на вкус. Аз, като фен на брюкселското зеле, мисля, че тази комбинация е приятна за домашната кухня.

Измийте брюкселското зеле, премахнете не толкова красивите външни листа и разрежете наполовина. Обелете лука, нарежете го наполовина и нарежете на ивици или кубчета, както ви харесва.

Загрейте маслото в тиган, добавете лука и половинките брюкселско зеле с меда и запържете за 4-5 минути. Подправете със сол и черен пипер.

Деглазирайте със зеленчуков бульон и задушете под капак за около 10 минути. Продължителността на приготвянето на пара зависи от размера на брюкселското зеле.

Измийте ябълката, отстранете сърцевината и нарежете на фини филийки или лентички. Полейте с лимонов сок.

Добавете резенчетата ябълка към брюкселското зеле и гответе още 3 минути без капак. Добавете прясно нарязаната мащерка и кимион, подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.

Съвети:

Пържените картофи или картофени ньоки вървят много добре с рецепти с брюкселско зеле.

Вместо ябълката добавете шепа сладки меки фурми, нарязани на ивици, и заменете част от зеленчуковия бульон с ябълков сок.

Карамелизираното брюкселско зеле с интензивния си вкус определено е добър вариант за обяд или вегетарианска вечеря. От сърце вярвам, че тази рецепта си заслужава да бъде изпробвана. Кой би могъл да устои на комбинация на сладко, пикантно и тръпчиво?

Насладете се !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: