Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Мекици»Копривщенски мекички със сирене

Копривщенски мекички със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Копривщенски мекички със сирене
Снимка: Мария Симова
1 / 2
28/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Традиционни копривщенски мекички със сирене - цялото семейство е във възторг от тях"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сирене - 100 г натрошено
  • брашно - около 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете киселото мляко и содата, разбъркайте и оставете да шупне.

Прибавете разбитото яйце, солта, захарта и олиото, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете на етапи пресятото брашно и замесете меко тесто.

От тестото оформете топки, малко по-големи от яйце, подредете ги върху поръсена с брашно повърхност. Покрийте топчетата с чиста кърпа и оставете за 30 минути да починат.

Пържете пухкавите мекици в сгорещена мазнина на бавен огън до златисто-кафяв цвят, подредете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Сервирате топли, поръсени с пудра захар или домашно сладко по ваш избор, страхотните копривщенски мекички със сирене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Сиренето към тестото ли се прибавя или го слагате като плънка?
28.11.2020 17:30