Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Копривщенски тутманик

Копривщенски тутманик

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Копривщенски тутманик
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
12/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • мас - 200 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • сирене - 200 г
  • мая - 1 пакетче суха
  • брашно - 1 кг
  • масло - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото и изсипваме маята с 3 с.л. брашно и захарта, разбъркваме и оставяме за 10 минути на топло да шупне. Започваме постепенно да прибавяме останалото брашно, олиото и солта, като първо бъркаме с лъжица, а после започваме да месим на ръка.

Оформяме пухкаво и нелепнещо тесто, което поставяме в купа и завиваме с чиста кърпа да втаса, като удвои обема си за около 30 минути. Много е важно тестото да стои на топло и да не е на течение.

В касерола разтопяваме свинската мас и маслото. Втасалото тесто разделяме на три части, като всяка от тях топим в разтопената мазнина и леко поомесваме. Оставяме отново да втаса за 20 минути. Разбиваме 3 яйца и натрошаваме към тях сиренето.

Всяка топка тесто разточваме, ръсим с мазнина и добавяме от яйчената смес със сиренето. Навиваме на руло. Като полученото руло режем на парчета и подреждаме в предварително намазана с мазнина тавичка. Отново оставаме да втаса за 20 минути.

Останалата ни мазнина се излива отгоре. Разбиваме последното яйце и с него също заливаме тутманика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Приготвих тутманика и съм доволна от резултата! Хубава рецепта!
21.02.2018 17:29