Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди с ориз по турски

Миди с ориз по турски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди с ориз по турски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
01/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Кой да предполага, че турската кухня ще крие истинско богатство в рецептурника - миди с ориз по турски"

Необходими Продукти

  • миди - 1 кг. черни, пресни, по - едри
  • лимони - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 5 с.л.
  • карамфил - 4 гвоздейчета
  • магданоз - 6 стръка
  • копър - 2 - 3 стръка (може и сушен)
  • джоджен - 1 с.л. сушен, или мента
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава, средна
  • червен пипер - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • стафиди - 1/2 шепа или червени боровинки
  • сол - на вкус
  • канела - 1 - 2 щипки, по желание
  • олио - 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези миди с ориз може да срещнете както като улична храна в Турция, поднесени с резен лимон, така и в по-изискани ресторанти.

Мидата е скрила в черупката си освен своята ядка, така и топче ориз, приготвен с ароматни подправки и стафиди. Към него често се добавя и шамфъстък.

За да си приготвите този турски специалитет, най-важното е да си набавите пресни и качествени по-големички черни миди. Ако не са почистени от твърдите образувания по черупката, то ги почистете с остър нож, внимавайки да не се порежете.

Измийте ги и ако сред тях има счупени или много разтворени - ги хвърлете- това означава, че са мъртви и не стават за консумация.

Загрейте зехтина в голям съд и в него запържете за кратко чесъна нарязан на филийки. Сложете стъблата от магданоза и копъра, както и гвоздейчетата карамфил.

Сипете и мидите заедно с половин нарязан лимон, а по желание може да налеете и малко бяло вино. Така мидите ще се овкусят прекрасно. Сол не е нужна.

Захлупете с капак съда и разклащайте за около 2-3 минути, за са се отворят всички по едно и също време.

Дръпнете от огъня и ги оставете така в течността, която са пуснали от съдържащата се в тях морска вода. Така няма да изсъхнат и ще останат крехки, докато приготвяте ориза.

За него накълцайте лука и го запържете в олиото.

Сложете ориза и запържете и него за 2 минути. Ако ще добавяте ядки, тук е моментът да запържите и тях.

Налейте бульон или вода, толкова, колкото е указал производителя на пакета. Около 750 мл течност биха ви били достатъчни, но все пак съобразете се със специфичността на сорта, който използвате.

Подправете със сол, черен и червен пипер и мента или джоджен. По желание може да си добавите и канела.

Варете 16 минути или отново вижте указанията за използвания от вас сорт.

Когато е готов, дръпнете от огъня, добавете магданоз, копър и стафидите (ако са много сухи, трябва предварително да ги понакиснете във вода или да ги нарежете). Аз не съм голям любител на стафиди, затова експериментирах със сушени червени боровинки и се получи прекрасно.

Доовкусете си ориза с още сол или подправки, както обичате.

За да сглобите и поднесете това разкошно мезе, отделете ядката на мидата от черупката и на нейно място в единия край сложете топче ориз. До него върнете мидата и леко притворете черупката. Така процедирайте до привършване на продуктите. Дори и да ви остане от ориза, може да си го поднесете отделно.

Сервирайте към всяка пълнена мида и резен лимон, който се изстисква върху съдържанието точно преди да се хапне.

Добър апетит с тези уникални миди с ориз по турски!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: