Начин на приготвяне
За този турски пилаф морковите се обелват и настъргват. Скилидките чесън се кълцат на ситно или режат на филийки.
Доматите се обелват и смилат, като може директно да се ползват и консервирани или на готово пюре.
Маслото се загрява с олиото и в тях се запържват настъргания морков, чесъна и дафиновия лист. За предпочитане е да готвите ориза в тиган.
Слага се оризът, предварително измит от нишестето, и се бърка, докато стане кристален.
Сипват се доматите, а след две минути се налива вода, според пропорцията указана на пакета на ориза.
Добавят се сол, свареният нахут и подправките - без пресния магданоз.
Ястието се оставя да ври на умерен огън до поемане на течността. В началото може да се разбърка и ако се забележи, че залепва по дъното, да се намали огънят с още една степен.
Готовият ориз с нахут по турски се поръсва с накълцан пресен магданоз и се поднася след като престои 3-4 минути.
Добър апетит!
Коментари