Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пилаф»Ориз с нахут по турски

Ориз с нахут по турски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз с нахут по турски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Турска рецепта за ориз с нахут - класика, която искаме да видим в нашата кухня"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г дългозърнест
  • нахут - 400 г сварен или от консерва
  • домати - 100 г
  • моркови - 2 бр. средни
  • чесън - 2 скилидки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • краве масло - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • кимион - 1 - 2 щипки, на прах
  • джоджен - 1 - 2 щипки, сушен
  • мащерка - 1 щипка, сушена
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 стръка, пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този турски пилаф морковите се обелват и настъргват. Скилидките чесън се кълцат на ситно или режат на филийки.

Доматите се обелват и смилат, като може директно да се ползват и консервирани или на готово пюре.

Маслото се загрява с олиото и в тях се запържват настъргания морков, чесъна и дафиновия лист. За предпочитане е да готвите ориза в тиган.

Слага се оризът, предварително измит от нишестето, и се бърка, докато стане кристален.

Сипват се доматите, а след две минути се налива вода, според пропорцията указана на пакета на ориза.

Добавят се сол, свареният нахут и подправките - без пресния магданоз.

Ястието се оставя да ври на умерен огън до поемане на течността. В началото може да се разбърка и ако се забележи, че залепва по дъното, да се намали огънят с още една степен.

Готовият ориз с нахут по турски се поръсва с накълцан пресен магданоз и се поднася след като престои 3-4 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чудесно се получи. Много се хареса на моите мъже вкъщи ? Със сигурност ще влезе в графата "ястията, които правя по-често"!
16.12.2023 14:42
1