Начин на приготвяне
1. Празът се нарязва на ситно и се слага в тенджера с мазнина да се запържи.
2. Когато празът леко омекне – слагам почистените и нарязани на филийки гъби и запържването продължава, но вече задължително без капак, защото иначе гъбите ще се получат сварени, а те имат различен вкус от пържените.
3. Подправям гъбите с мащерка и нарязан на ситно чесън.
4. Когато гъбите са запържени – добавям червения пипер, разбърквам енергично за 20 секунди и оттеглям от огъня, за да не прегори пиперът и да горчи.
5. Отделям 2/3 от гъбената смес в чиния.
6. Към останалите 1/3 гъби добавям вода, сол и връщам тенджерата на огъня. Ако имам сушени гъби - слагам една шепа (челядинки, пачи крак, манатарки) във водата, за да дадат от своето вълшебство и бульонът да стане по-ароматен.
7. Когато водата заври, добавям малко мазнина. Ако не постите или не сте вегани/вегетарианци, ще е чудесно това да бъде масло. Комбинацията масло, праз, гъби, мащерка е уникално вкусна!
8. Добавям царевичното брашно/грис и бъркам непрекъснато до готовност.
9. Керамичен или глинен съд намазвам с мазнина и изсипвам готовия качамак в него. Разпределям равномерно с лъжица и отгоре изсипвам гъбите, които бях заделила.
10. Поръсвам със ситно нарязан магданоз (пресен чесън, левурда) и си хапвам вкусен качамак.
Моята добавка към бабината рецепта е да изстискам един лимон върху всичко за финал.
На пролет вместо с праз рецептата за качамак с гъби и праз може да се изпълни с пресен лук, пресен чесън, левурда.
Сполай Ви!
Коментари