Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пухкави постни питки

Пухкави постни питки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пухкави постни питки
Снимка: Veca
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Пухкави питки, чудесни за пости и за всяко друго време от годината - насладете им се"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • захар - 2 ч.л. с връх
  • сол - 2 ч.л. равни
  • оцет - 3 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 400 мл топла
  • олио - за намазване
  • семена - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл от топлата вода заедно със захарта. Завийте закваската и оставете настрани да шупне за около 15 минути.

В дълбока купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

В него прибавете шупналата мая, олиото, оцета и замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло за 40 минути да втаса.

От втасалото тесто оформете топчета с големината на голямо яйце. Подредете хлебчетата в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

С помощта на ножица с остри върхове клъцнете малките питките по върха на кръст, оставете ги да втасат отново за 30 минути.

Намажете питките с олио и поръсете със семена (по желание). Поставете тавата в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете до златист цвят.

Горещите пухкави постни питки намажете отново с олио и ги завийте с кърпа да се задушат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: