Малки кремки за гости

03/12/2020
"Мини кремки, на които си струва да отделите внимание, защото определено ще изненадат гостите ви"
Приготвяне25 мин.
Готвене20 мин.
Общо45 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 107
  • Преглеждания за месеца178
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • Тесто
  • брашно - 320 г
  • мая - 10 г жива
  • прясно мляко - 80 мл
  • заквасена сметана - 70 г
  • краве масло - 30 г меко
  • захар - 70 г
  • яйце - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр. на прах или есенция
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • Крем
  • нишесте - 50 г ванилия
  • прясно мляко - 400 мл
  • вода - 100 мл
  • захар - 80 г
  • Още
  • филирани бадеми
  • орехи
  • захарни перли
  • захарни фигурки - цветни за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко и разбъркайте. Не е нужно да чакате да шупва на този етап.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете леко разбитото със захарта яйце, ванилията, заквасената сметана (на стайна температура) и млякото с маята.

2. Замесете гладко тесто в кухненски робот или с миксер с приставки за тесто, за да не ви лепне. Ако има нужда, поръсете с още брашно, а маслото добавяйте малко по малко до цялостното му поемане.

3. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си - около 1 час.

4. Докато тестото втасва, си пригответе кремчето според указанията на пакета на нишестето. Аз разтварям съдържанието в 100 мл вода, докато млякото и захарта заврят на котлона. Дърпам от огъня и наливам нишестето на струйка, после връщам на умерен огън и бъркам до сгъстяване - 4-5 минутки.

5. Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина около 4 мм.

Намажете със изстиналия и стегнат ванилов крем и завийте на руло. Издърпайте краищата му, за да се издължи.

6. С много остър нож нарежете на шайби и ги подредете легнали на разстояние в две тави, покрити с хартия за печене. Оставете кремките да втасат и бухнат за около 1 час.

7. Намажете с разбит белтък малките кремки и поръсете някои от тях с филирани бадеми, други с орехи, захарни перли и цветни фигурки.

8. Изпечете кифличките с крем за 20 минути или до златист загар в загрята на 180 градуса фурна.

Изненадайте вашите близки с тези очарователни малки кремки за гости.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар