Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Студен чай»Холодник - Студена супа с цвекло

Холодник - Студена супа с цвекло

Холодник - Студена супа с цвекло3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"В горещите дни една студена супа Холодник с цвекло със сигурност ще ви освежи"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 500 мл кефир
  • цвекло - 2 бр. сварено
  • яйца - 2 бр. сварени
  • краставици - 1 бр.
  • зелен лук - 2 стръка
  • копър - 1/3 връзка
  • магданоз - 1/3 връзка
  • сол - на вкус
  • вода - според желаната гъстота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Холодник е вид студена супа, която се среща в беларуската, украйнска, латвийска, литовска и полска кухня.

Тази студена супа е нещото, без което не мога през горещите дни и се старая винаги да имам достатъчно количество от нея в хладилника.

Хубавото на тази супа с цвекло е, че количеството на всички съставки е по желание, гъстотата също, освен това е изключително лесна за приготвяне.

Тя наподобява нашия таратор, но тъй като има доста повече съставки е по - засищаща и по-полезна. Всички знаем колко е важно често да консумираме цвекло, което е една от съставките на това ястие. То (цвеклото) съдържа изключително много полезни вещества, като:

Витамин А, калций, витамин С, желязо, витамин В6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и селен.

Ако добавите колбас към холодник, то тогава ще получите руската окрошка, която е подобен вид студена супа. Силно освежаваща, засищаща и много полезна!

В достатъчно голям съд се изсипва киселото мляко (аз използвам гъсто мляко с ниска киселинност). Добавям цвеклото, което предварително настъргвам на ренде. Настъргвам краставицата и добре свареното яйце.

Нарязвам на ситно копъра и магданоза и ги прибавям към останалите продукти. Овкусявам, след което добавям лека полека водата, като постоянно разбърквам с лъжица.

Количеството на водата е според Вашият вкус. Точно както таратора може да бъде по-гъст или по-рядък, така и при холодник сами трябва да определите.

За много хора може би ще е странно в супата да има сварено яйце, но то допринася за плътността и няма ясно изразен вкус. Бих казала, че почти не се усеща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: