Начин на приготвяне
Холодник е вид студена супа, която се среща в беларуската, украйнска, латвийска, литовска и полска кухня.
Тази студена супа е нещото, без което не мога през горещите дни и се старая винаги да имам достатъчно количество от нея в хладилника.
Хубавото на тази супа с цвекло е, че количеството на всички съставки е по желание, гъстотата също, освен това е изключително лесна за приготвяне.
Тя наподобява нашия таратор, но тъй като има доста повече съставки е по - засищаща и по-полезна. Всички знаем колко е важно често да консумираме цвекло, което е една от съставките на това ястие. То (цвеклото) съдържа изключително много полезни вещества, като:
Витамин А, калций, витамин С, желязо, витамин В6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и селен.
Ако добавите колбас към холодник, то тогава ще получите руската окрошка, която е подобен вид студена супа. Силно освежаваща, засищаща и много полезна!
В достатъчно голям съд се изсипва киселото мляко (аз използвам гъсто мляко с ниска киселинност). Добавям цвеклото, което предварително настъргвам на ренде. Настъргвам краставицата и добре свареното яйце.
Нарязвам на ситно копъра и магданоза и ги прибавям към останалите продукти. Овкусявам, след което добавям лека полека водата, като постоянно разбърквам с лъжица.
Количеството на водата е според Вашият вкус. Точно както таратора може да бъде по-гъст или по-рядък, така и при холодник сами трябва да определите.
За много хора може би ще е странно в супата да има сварено яйце, но то допринася за плътността и няма ясно изразен вкус. Бих казала, че почти не се усеща.