Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта, ванилията и щипката сол до плътен крем, който трябва да пада на панделка от бъркалките на миксера.
Белтъците се запазват за друг вид рецепта, могат и да се замразяват във фризер до 6 месеца.
Сметана се загрява на котлон до точка на кипене. Започва да се излива при разбитите жълтъци на малки порции, като се разбърква енергично с телената бъркалка.
След като е добавена цялата сметана задължително сместа се прецежда през цедка.
Готовата прецедена смес се налива в огнеупорни купички.
Подреждат се в голяма тавичка за печене, като на дъното ѝ се поставя памучна кърпа и върху нея се подреждат купичките.
Налива се гореща вода директно от електрическата кана до средата на купичките.
Пече се в затоплена фурна точно до 160 градуса и точно за 35 минути - нито повече, нито по-малко.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят до стайна температура в самата водна баня.
Изваждат се и се оставят в хладилник за около 1 час, но не е задължително.
Преди да се поднесат върху крема Брюле се посипва тънък пласт, по 1 ч.л. кристална захар и с горелка се минава през захарта, за да се карамелизира.
Класическия френски крем Брюле се оставя за 2 - 3 минути да се стегне и се поднася.
P.S. При изваждане от фурната може да изглеждат малко течни, но като се охладят и престоят в хладилника, се стягат.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни изпитани рецепти за крем Брюле или нашите предложения за крем карамел.
Коментари
Предстои ми да правя този крем.
Въпроса ми е относно сметаната !
Готварска или Сладкарска трябва да бъде ?
Прясно мляко може ли да се добави и какво количество?
Спазвала съм инструкциите едно към едно. Като единствено, сметаната не беше толкова маслена (моята беше 27%), но това не би трябвало да окаже такова значение, защото съм правила този крем и със смес сметана + прясно мляко и се е получавал.
За течната консистенция, може и моя да е грешката някъде по пътя.
В крайна сметка, за да не го хвърлям - доопекох крема за още 45 Мин на следващия ден и се стегна.
Главната ми забележка е със захарта - не мисля, че пропорцията е подходяща и мисля, че захарта трябва да се добави при сметаната и след това да се добавя на порции към жълтъците.
Може да греша - разбира се, ще опитам отново и ако се получи добре, ще коригирам оценката си.