Начин на приготвяне
Шарана почистете от люспите и разпорете през корема. Изчистете вътрешностите и измийте обилно с вода. Изкиснете го за няколко часа.
Отцедете и попийте с домакинска хартия. Осолете със солта и полейте със сока от един лимон. Оставете настрана да си поеме солта, а през това време пригответе плънката.
Булгура накиснете за 20 мин в хладка вода. След това сварете за 8-10 минути. Охладете.
Праза нарежете на ситно, моркова на ситни кубчета. Смесете охладения булгур с праза и моркова. Прибавете боровинките, стафидите и нарязаните маслини.
Овкусете със сол, черен и червен пипер.
Наситнете зелените подправки* (девесил, целина, тарос, мента, мащерка) и прибавете към плънката.
Напълнете отвора на шарана с плънката и зашийте с конец.
Поставете го върху лозови пръчки и полейте с мазнина, подредете отгоре му резени домати. Наоколо в тавичката подредете чери домати, праз, гъби пожелание и ги посолете.
Прибавете 100 мл розе или бяло вино и печете в умерена фурна до готовност.
Поднесете цял шаранът на фурна с булгур със свежи салати и зеленчуци!