Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с кайма и ориз

Лозови сарми с кайма и ориз

МагдаленаМагдалена
Новак
2812
Лозови сарми с кайма и ориз2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
5
"Дойде времето за лозовите сарми с кайма и ориз, не забравяйте и за млечния сос"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 20 бр. + 5 - 6 по - малки
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кайма - 200 г
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1/2 бр.
  • лук - по избор
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сармите, ако са пресни, се потапят във вряща вода за 1 минута, за да се попарят. Ако са купешки, имайте в предвид, че може да са много солени.

В тенджера се запържват на ситно нарязаните морков, половин чушка, лук- по избор. След това се прибавя каймата, която също се запържва.

След като всичко се е позапържило (добило тен), слагаме и ориза, долива се вода и слагаме подправките.

Не варим до пълна готовност, а до полуготовност.

Изчакваме да поизстине и пълним лозовите листа, като внимаваме да не ги препълним. Аз лично слагам по една супена лъжица или и половина на всяка от лозовите сарми.

Покриваме дъното с листа на по-голяма тенджера, където нареждаме сармичките. Накрая, отново слагаме 2-3 листенца, за да ги покрием, и затискаме с чиния.

Наливаме вода, която да покрие лозовите сърми с кайма и ориз наполовина, и варим на среден огън около час и половина-два.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чубрица на лозови сърми? Много копър и джоджен.
22.05.2024 16:55
2
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Количествата са точни, може и на око. Благодаря, че споделихте тази прекрасна рецепта!
13.12.2020 13:09
2
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Впечатляваща рецепта за истински деликатес от сарми!
10.12.2020 09:14
2
1
Покажи всички подкоментари