Коледна торта Линцер с какао

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Коледна торта Линцер с какао
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Торта Линцер с какао - чудесна за Коледа или за друг повод за събиране с близки хора"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г+1 с.л. (тип 500 или спелта 650)
  • пудра захар - 200 г тръстикова
  • лешници - 125 смлени (или бадеми, но намирам лешниците по - ароматни)
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 125 г меко
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао на прах - 1 ½ с.л.
  • ром - 1 с.л. или вишновка (по възможност)
  • мляко - 2 с.л.
  • подправки - ванилия, лимон, канела, карамфил на прах
  • конфитюр от касис - 200 г или сладко от сливи
  • бадеми - приблизително 4 с.л. на люспи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обичам пикантни торти, които съчетават много вкус и много различни аромати. И коледната торта Линцер с какао е една от тях. Но не всички торти Линцер имат един и същ вкус. Не харесвам прекалено леките Линцер торти, но ако ги харесвате, просто не слагайте какаото на прах от рецепта - и имате лека торта Линцер. Можете да съхранявате тази лешникова торта за една седмица или дори повече с чиста съвест - ако можете да устоите на вкуса.

Но сега към моята вкусна рецепта. Обичам да пека тортата в кръгла тава с подвижно дъно (24-28 см в диаметър). Можете също да удвоите рецептата и да я изпечете в по-голяма тава.

Разбийте маслото и пудрата захар в купа с миксер.

Добавете пресятото брашно, ядки, яйца и подправки. Омесете сместа на тесто.

Охладете готовото тесто за около 2 часа. След известно време извадете от хладилника.

Разточете три четвърти от тестото до приблизително 1. 5 см (диаметър на тортата 24 см), разпределете сладкото от касис.

Оформете останалото тесто на фитили и поставете върху сладкото като решетка и ръб. Намажете с яйце, поръсете с филирани бадеми.

Печете при 160 градуса за около 30-40 минути, извадете и оставете да се охлади.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: